За контакти с нас: 0887 316021

Уиски за вечеря

whisky for dinner

Съчетаването на малцово уиски с храна открива нови хоризонти пред небцето

В България нямаме навик до каним уискито на трапезата. Свикнали сме да го виждаме на ниската масичка в хола в късния следобед или ранната нощ. Ако му направим място на бялата покривка, то обикновено е на финала на угощението. Любовник на тортата, който се появява за кратко, колкото да предизвика ревност у кафето.

A не трябва да е така, защото изпускаме нови емоции и интересни преживявания за небцето. Все пак се намираме на Балканите и сме една от многото държави (Албания, Босна, Сърбия, Македония, и Хърватия), които произнасят с гордост и наслада турската дума „мезе“. В началото тя е обозначавала храната сервирана с кафе, плодов сок или шербет, но постепенно е обхванала и алкохолните напитки, които днес доминират в значението на думата.

Защо да не разширим териториите на вкуса и да комбинираме храната с още един вид алкохол. В много случаи малцовото уиски и храната могат да се комбинират чудесно и да се допълват.

Пробвайте с характерните за нашия регион агнешки дреболии, пържени тиквички и патладжан с чеснов сос, млечна салата или просто с маслини и краставички. С италианска кухня също се получава – спагети със зехтин, пържен чесън, люти чушки и магданоз, всичко може да се сервира с малцово уиски.

Ще ви предложим някои идеи за мезета:

Highlands е на най-големият уиски регион в Шотландия и там можете да срещнете всякакви уискитата, но все пак преобладават тези с плодовите вкусове, подправките и богатите аромати. Вървят чудесно с осолени бадеми, кьопоолу, салата дзадзики и боб на фурна.

За леко по-опушените и торфени уискита, например по крайбрежието на Highlands, типичен представител, на които е Oban, би била перфектна комбинацията с наденица на скара, пълнени чушки, агнешки кюфтенца и хляб с маслини.

Ако пък обичате островните уискита, например Talisker от о-в Скай, характерни с богат вкус и аромат на сол, йод, водорасли и пушек, то можете да го комбинирате перфектно с тарама, риба тон в саламура и осолена треска.

по материал в сп. „Бакхус“