За контакти с нас: 0887 316021

“Whisky” или “Whiskey”?

whisky-or-whiskey


Вероятно ви е направило впечатление, че на различните брандове,  „уиски” на бутилката  се изписва по два начина – whisky and whiskey. Има ли разлика между whisky и whiskey и кое е „правилно”?

Справка с английски речник ще разкрие, че думата “whisk(e)y е написана и по двата начина – с или без “е”. Почти сме сигурни, че в езикознанието този феномен се нарича дублет, но ние ще го наричаме с по-лесното – плаващо „е”. Най-често, когато едно уиски се произвежда в Ирландия или в САЩ, то обикновено се пише с “е”, както е в “whiskey”, а ако е от Шотландия или други държави е просто  “whisky. Така че, ако едно уиски се дестилира в Шотландия, Япония, Франция, Австралия, Индия, Тайланд и т.н., на етикета обикновено пише “whisky” – без излишно “е”.

Етимологията на думата идва от “uisge beatha“ или „usquebaugh“ – “вода на живота”. На англичаните това звучало като „uishgi“, и така се стигнало до „whisky“. Плаващото “Е” вероятно има общо с произнасянето и транскрипцията на думата от старошотландски(гаелик) и староирландски келтски (в друга статия ще разгледаме особеностите на тези езици).

Със сигурност ирландските емигранти са го принесли в САЩ и затова там се е наложило whiskey. Не намерихме друго логично обяснение,  затова просто го приемаме като едно от необяснимите неща в света, като популярността на чалгата или спонтанното възпламеняване. От сега нататък ще използваме обобщаващото “whisky”, което е и по-популярното изписване.

Интересното е, че “решението” да изписват ирландското уиски с “Е” е взето сравнително наскоро. Както виждате на тази стара реклама е изписано без “Е”. Всъщност, все още можете да намерите стари бутилки с ирландско уиски в Ebay без излишно “Е” на етикета на бутилката.

стара ирландска реклама
 
В крайна сметка и двата начина на изписване са правилни и се използват. Много хора се наслаждават на чаша уиски, докато пишат за него, така че може да попаднете и на по-интересни примери като “whiksy” и “wihskie”;)

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*

Проверка * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.