За контакти с нас: 0887 316021

Уиски районите на Шотландия

whisky sign


Дали Шотландия е родината на уискито? Всъщност на кой му пука? Истината, е че шотландското уиски се е наложило като гарант за качество и е най-търсеното в света.
В тази статия ще разгледаме уиски географията на Шотландия, разделението по региони, с какво се отличават те и до каква степен географското положение на дестилериите влияе на качеството и характеристиките на уискито.

уиски картата на Шотландия

Всяко едно от малцовите уискита има свой уникален характер. Интересно каква е причината за това. Смята се, че в Шотландия има пет или шест основни уиски региона – „TERROIRS“, често разделяни на подрегиони, като „Ливет“ или „Долината Финдхорн“ в централен Спейсайд. Така е прието, но всъщност това разделение е малко маркетингов трик и не е съвсем точно. Все пак, то е полезно стъпало за новаците в света на малца.

Въпреки че влиянието на местния ечемик и микро-климатичните особености на регионите са намалели в днешно време, те все още влияят на продукционния процес. Затова, ето кратко описание на географията на Шотландия.

Дом на гайдите и на хагис (пай с агнешки дреболии), Шотландия се намира в северните Британски острови и е разделена на пет основни региона – Спейсайд, Хайлендс, Лоуландс, Айли и Кембълтаун. Всеки регион може да се раздели на подрегиони. Например Лоулендс е разделен на четири подрегиона – Централен, Източен, Западен и Граничен. Но в него има само три активни дестилерии.

В един момент е имало над 300 дестилерии само в Хайлендс. В днешно време има по-малко от 100 дестилерии в цяла Шотландия.

Списъкът на основните уиски региони на Шотландия:

райони шотландия

Основните региони са универсално приети, но подрегионите са обект на спорове между различните източници. Тук сме се уповали на разделението направено от уиски гуруто Майкъл Джаксън.
Това обаче е просто един от начините да се класифицират едномалцовите уискита.

Освен че разделението е главно историческо, то е полезно, но не е универсално. В днешно време уиски дестилериите могат лесно да произведат, примерно – силно торфеното Айли малцово уиски, в границите на района Спейсайд.
Всяко едно малцово уиски е уникално и “terroirs” теорията не трябва да се приема много сериозно…

Повече за особеностите на уиски географията можете да прочетете ТУК