За контакти с нас: 0887 316021

Как да съхраняваме правилно нашето уиски

whisky-store

Няколко прости правила за съхранение на уиски, с които ще си гарантираме, че то ще запази вкусовите и визуалните си качества.

 

Да се грижите добре за колекцията си от уискита е еднакво важно, независимо дали тя е от една или хиляда бутилки.

Е, ако имате начената бутилка „Блек рам” в хладилника и планирате да я изпиете със салатата преди вечеря, всъщност няма чак такова значение.

Но в тази статията ще разгледаме другите случаи.

 

Неотворени бутилки

уиски шкаф

 

Както вероятно знаете уискито не старее в бутилката, така че няма смисъл да се притеснявате, че ще се промени докато го съхранявате. И все пак е нужно да спазваме някои прости правила.

 

Дръжте бутилките си на стайна температура и пазете кутиите и етикетите от прах. Цялостта на опаковката е важна, ако бутилките са ви с цел инвестиция, защото цената пада при нарушения по нея.

 

Друго важно условие е да не са изложени на слънчева светлина. Освен, че може да повлияе на етикета и кутиите, пряката слънчева светлина може да промени цвета на любимата ни течност.

 

 

Отворени бутилки

Хубавото уиски се пие бавно, а колкото е по-скъпо, толкова повече му се наслаждаваме.

Разбира се, ако сте български милионерски син бихте могли и демонстративно да си пръскате „Бентлито“ си с 25-годишен „Макалън“, но това са по-скоро редки случаи.

празни бутилки

 

Ако сте отворили бутилката, горните правила важат още повече – пазете от пряка светлина и я дръжте на прохладно сухо място.

Иначе можете да видите как ангелите започват да взимат много бързо своя дял, именно от вашата бутилка.

 

 

Трябва да затворите възможно най-плътно бутилката, защото взаимодействието с кислорода променя вкуса на уискито.

 

Препоръчваме ви да си вземете специални капачки, които затварят по-плътно от корковите и винтовите такива, и пречат на изпаряването или влизането на въздух в отворената бутилка.

 

Добре е да държите отворените бутилки изправени, защото алкохолът може да разруши корка на тапите при дълго съприкосновение с тях.

 

Да замразяваме ли уискито?

 

Ние не се сещаме за никаква причина да го правите. Всъщност, ако замразите уискито най-вероятно ще възникнат промени в цвета, особено при тези, които не са минали студено филтриране.

То ще стане мътно заради мастните киселини, протеините и естерите, които са се образували при дестилацията и отлежаването, и при ниска температура се събират заедно в така наречената „уиски мъгла” .

Ако спазвате тези простички правила ще запазите уискитата, които притежавате за дълго време, независимо дали сте ги взели за да го пиете или с инвестиционна цел.