Няколко прости правила за съхранение на уиски, с които ще си гарантираме, че то ще запази вкусовите и визуалните си качества.
Да се грижите добре за колекцията си от уискита е еднакво важно, независимо дали тя е от една или хиляда бутилки.
Е, ако имате начената бутилка „Блек рам” в хладилника и планирате да я изпиете със салатата преди вечеря, всъщност няма чак такова значение.
Но в тази статията ще разгледаме другите случаи.
Неотворени бутилки
Както вероятно знаете уискито не старее в бутилката, така че няма смисъл да се притеснявате, че ще се промени докато го съхранявате. И все пак е нужно да спазваме някои прости правила.
Дръжте бутилките си на стайна температура и пазете кутиите и етикетите от прах. Цялостта на опаковката е важна, ако бутилките са ви с цел инвестиция, защото цената пада при нарушения по нея.
Друго важно условие е да не са изложени на слънчева светлина. Освен, че може да повлияе на етикета и кутиите, пряката слънчева светлина може да промени цвета на любимата ни течност.
Отворени бутилки
Хубавото уиски се пие бавно, а колкото е по-скъпо, толкова повече му се наслаждаваме.
Разбира се, ако сте български милионерски син бихте могли и демонстративно да си пръскате „Бентлито“ си с 25-годишен „Макалън“, но това са по-скоро редки случаи.
Ако сте отворили бутилката, горните правила важат още повече – пазете от пряка светлина и я дръжте на прохладно сухо място.
Иначе можете да видите как ангелите започват да взимат много бързо своя дял, именно от вашата бутилка.
Трябва да затворите възможно най-плътно бутилката, защото взаимодействието с кислорода променя вкуса на уискито.
Препоръчваме ви да си вземете специални капачки, които затварят по-плътно от корковите и винтовите такива, и пречат на изпаряването или влизането на въздух в отворената бутилка.
Добре е да държите отворените бутилки изправени, защото алкохолът може да разруши корка на тапите при дълго съприкосновение с тях.
Да замразяваме ли уискито?
Ние не се сещаме за никаква причина да го правите. Всъщност, ако замразите уискито най-вероятно ще възникнат промени в цвета, особено при тези, които не са минали студено филтриране.
То ще стане мътно заради мастните киселини, протеините и естерите, които са се образували при дестилацията и отлежаването, и при ниска температура се събират заедно в така наречената „уиски мъгла” .
Ако спазвате тези простички правила ще запазите уискитата, които притежавате за дълго време, независимо дали сте ги взели за да го пиете или с инвестиционна цел.