дестилерия макалън

Дестилерията The Macallan е лицензирана през 1929 година и се намира близо до брод на река Spey. Построена през далечната 1700 година върху имот от 390 акра сред изключително красива природа. 95 акра от тази земя пролетта се засява с първокласен ечемик от сорта Minstrel, който се използва за направата на Macallan. Дестилерията е разширена към края на деветнадесети век и преименуванa na Macallan-Glenlivet, като чак през 1980 г. наставка “Glenlivet” отпада. От 50-те години на миналия век The Macallan бележат сериозно развитие.
 
Дестилационните им казани са се увеличили от 6 до над 20. Тяхната уникална форма и размер (най-малките в Speyside), дават максимален контакт с медта и спомагат за изключителните качества на произвежданото уиски. Те стават толкова популярни, че се намират на гърба на банкнотите от 10 паунда.
 
Името The Macallan, идва от старо-шотландското “Magh”(плодородно парче земя) и “Ellan”, или “St Fillan”.(St. Fillan е ирландски монах обикалящ Шотландия и проповядващ християнството). Една четвърт от акциите на компанията са изкупени от Сантори през 1986, а останалите са изкупени по-късно от Highland Distillers.
 
The Macallan взимат само 16% от получения дестилат в казаните, за да го сложат да отлежава в буретата. Така наречения “çut” е един от най-малките в бизнеса. Той е с алкохолно съдържание от точно 69,8%.
 
Повече от 60% от вкуса на уискито зависи и се оформя от бъчвите, в които отлежава. Именно затова The Macallan отделят повече средства за доставката на материали, сглобяването, запълването и грижата за своите бъчви, от всяка друга дестилерия в Шотландия. Испанските шери дъбови бъчви доставят вкусове и аромати на шоколад, портокал, сушени плодове и подправки. Американските шери подправена дъбови бъчви основно предоставят сладки цитрусови плодове, пикантност, ванилия и лек дъбов вкус и аромат. Американски бърбън дъбови бъчви дават вкусове и аромати на сладки цитрусови плодове, кокос и дъб.
 
Цветът на уискитата на The Macallan е натурален и се определя само от бъчвите, в които отлежава. Изключително умение е той винаги да бъде един и същи във всяка различна партида.