Истински бум в отварянето на нови уиски дестилерии

Като повечето индустрии уиски секторът се характеризира с възходи и падения. Зашеметяващ успех е последван от тежка криза, която затваря много дестилерии, а след това отново възход, възраждане и отваряне на нови.

Сега сме свидетели и участници в един от най-големите бумове в развитието на сингъл малц уискито и всеки стар и нов играч, разбира се, би желал активно да участва. В резултат на това, в последните години се наблюдава вълна от нови дестилерии на утвърдени корпорации и по-малки предприемачи, които срещат сериозен интерес, излизайки на пазара, макар много от тях да нямат все още три годишна история за да могат да извадят дестилат, който да носи правото да се нарече уиски (3 години и един ден отлежаване в дъбови бъчви).

Споделяме с вас един интересен списък за новопостроени дестилерии и някои факти за скорошно учредени бизнеси, които си заслужават вниманието на уиски феновете:

Aberargie: Отглеждат ечемика си в собствена ферма и малцуват сами, което е рядкост в индустрията.
Първото си уиски Aberargie дестилират през миналата година и ще бъде бутилирано, както от мениджмънта им заявяват: “ когато бъдем доволни от вкуса“. Собственост е на фамилия, участвала и преди в уиски производството и свързана с продажбата на дестилериите Bowmore, Auchentoshanи и Glen Garioch на световния японски гигант Beam Suntory.

Arbikie: Открита през 2014г, дестилерията произвежда различни видове крафт спиртни напитки включително уиски, джин и водка. Притежание е на трима братя и се намира във функциониращата им семейна ферма.
Въпреки че все още не продават уиски на шотландския пазар, имат ограничени количества ръжено уиски, което разпространяват в САЩ.

Ardnahoe: Най- новата дестилерия на о-в Айла е на път да стартира производството си през м.май 2019-та. Собственост е на известната фамилия Hunter Laing – вече утвърден независим бутилатор. И въпреки, че в следващите няколко години Ardnahoe няма да пуснат уиски на свободния пазар, тя ще бъде отворена за посещения, разкривайки богат избор в магазина на посетителския център и невероятна гледка към о-в Джура.

клайдсайд уиски дестилерия

Clydeside: Първата уиски дестилерия от столетие насам, открита в Глазгоу. Отворена през миналата година, Clydeside се очаква да пусне първото си уиски през 2020г. Капацитетът й е 500 000 литра годишно, а първоначално изграденият профил е на леко и плодово уиски.

Eden Mill: Отворена като пивоварна за джин и други крафт спиртни напитки, Eden Mill наскоро пусна първото си малцово уиски – комбинация от различни бъчви, някои от които смело експериментални.

 

GlenWyvis: Основана от бивш професионален пилот на хеликоптер, задвижвана изяло от възобновяеми източници. В момента все още продава на свободния пазар само джин, докато чака първото си дестилирано уиски да отлежи достатъчно.

Ncn’ean: Още една микродестилерия изцяло задвижвана от възобновяеми източници. Това е и първата 100% сертифицирана органична дестилерия. Първото им уиски ще бъде пуснато на пазара през 2020г, създадено от ръката на един от най – известните мастърдестилъри – Джим Суон.

 

Torabhaig: Втората уиски дестилерия на о-в Скай започна производството си,

чийто готов продукт очакваме да стане факт прездестилерия торбхейг следващата година. Дестилерията е построена в стара ферма от 19-ти век, а посетителският й център предлага величествена гледка към историческия замък Knock.

 

Toulvaddie: Построена в базата на затворено военноморско летище, дестилерията ще произвежда уиски с пикантен неопушен профил. Основана е от една от малкото жени в бизнеса, първата от 1811г. насам.

Lindores: Абатството Lindores се споменава в някои от първите текстове за „водата на живота“, датиращи още от 1494г. Построена на територията на абатството, дестилерията произвежда първата си партида уиски през миналата година, също с помощта на Джим Суон, и има амбицията за наистина прекрасни уискита.

Daftmill – още една малка крафт дестилерия, която използва собствен малц. Намира се в семейната ферма на фамилия Cuthbert и вече пуснаха три 12 – годишни ботлинга, които се разпродадоха за дни.

Kingsbarns – поредната нова дестилерия близо до семейна ферма. Основана от рода Wemyss, който е тясно свързан с производството на уиски от почти 200 години. Дестилерията Haig е била построена на тяхна земя и е ползвала техният ечемик. Те вече имат и първият си сингъл малц – Dream to Dram, който олицетворява визията на семейството за производството на любимата им напитка.

Вижда се, че тенденцията е към  семейни микродестилерии, със собствени ферми и специално отношение към крайният продукт. Ние определено се радваме на този тренд и очакваме с нетърпение  да опитаме уискитата, които вече отлежават в складовете им.

 

По материал на Гаро Узунян в неговата FB страница “Уиски хроники с Гаро Узунян”