За контакти с нас: 0887 316021

Новото бижу на Jameson – Bow Street 18 Cask Strength

jameson-bow-18

След 238 години на съществуване на дестилерията на Джеймисън, най-накрая имаме от тях на пазара cask strength уиски.

И смело можем да кажем, че си заслужава чакането! Но за личните ни впечатления може да прочетете малко по-надолу в текста. Нека преди това ви разкажем малко повече за история около тази бутилка.

Както вече стана дума това е първият релийз бутилиран на градуса от бъчвата – 55,3% ABV. На пръв поглед това изглежда доста силно, но можем да ви уверим, че въпреки това Jameson Bow Street е запазило характерната за дестилерията мекота.

Историята

През далечната 1780 Джон Джеймисън започнал всичко в сърцето на Дъблин – Bow Street. В настоящето старата дестилерия е превърната в център за посетители, а производството е преместено в Midleton Distillery в Co. Cork, но сърцето винаги си остава на мястото, от което е стартирала легендата.

 

Ако посетите Bow Street номер 18 в днешно време пак ще усетите как сградата се вписва в околния пейзаж. Тя е била неизменна част от квартала и местните хора, като в околните къщи са живеели поколения от работещите в дестилерията. В пика на производството под улицата са се складирали над 1 милион галона уиски!

 

Именно в чест на това легендарно място и историята, излиза и първия каск стрент релийз на Джеймисън – Bow Street 18. Отлежаването демонстрира връзката между старата и новата дестилерия. Първо старее 18 години в шери и бърбън бъчви в Мидълтън, а след това дестилата се мести в първо пълнене екс-бърбън бъчви от амрикански дъб в стария склад на Bow Street.

Тейстинг

Благодарение на нашите партньори от Перно Рикар имахме възможност да пробваме Джеймисън Боу Стрийт 18 от симпатичен семпъл в луксозна дървена кутия.

 

Оригиналната бутилка също идва в страхотна дървена кутия с лазерно изрязан меден капак.

На носа се усеща доста карамел и дъб. Леко пикантен. Вкусът е много плътен и както написахме по-горе, въпреки високия градус, е мек и нежен. Отново има карамел, мед, лека пикантност, ванилия и дъб. Финалът е затоплящ с горена захар и лека горчивост от карамела.

 

Ние от whisky.bg ви препоръчваме това различно предложение от Джеймисън. Мислим, че ще се хареса и на традиционните фенове на бранда и че ще привлече нови такива.

Можете да го закупите на този линк с безплатна доставка от нас още на другия ден.