За контакти с нас: 0887 316021

Уиски – малко история

whisky-distillery


Описанието на думата „уиски”, което може да намерите в речника е: „Спиртна течност получена чрез дестилация на ферментирала смесица от зърнени култури (ръж, ечемик, пшеница, царевица и др), отлежала в дървени бъчви, обикновено в продължение на три или повече години. По-ниските класове са произведени от картофи, захарно цвекло или други кореноплодни. Шотландското уиски черпи своят сух и опушен вкус от ечемичения малц обработен с торф, използван при изготвянето му. Сравнително подобно е ирландското уиски, за което не се използва торф и има по-сладък вкус. Американските уискита са класифицирани като ръжено уиски или бърбън. Канадското уиски се произвежда само от житни култури. За първи път е дестилирано в манастири  през 11 век в Англия, а се произвежда търговски от 16-ти век.“

Изглежда, че обикновеният речник не дава много информация… Има толкова много повече в уискито, отколкото може да се опише в един абзац. Сайтът whisky.bg ще има за задача да ви помогне да се ориентирате в света на уискито, да разберете повече за различните уискита, за дистилериите, да се срещнете с истински уиски гурута и не на последно място да поръчате специално селектираните от нас сингъл малц и други качествени уискита.
Кога е дестилирано първото уиски е все още спорен въпрос, но вероятно това е станало през 15-ти век. Спорът остава винаги, но е сигурно, че е станало в Ирландия или Шотландия.
История на уискито

Най-популярната теория е, че няколко ирландски монаси са прескочили през Ирландско море до Шотландия (в края на първото хилядолетие) за да разпространяват сред варварите Евангелието, a с него и тайната на дестилирането. Дестилацията е била позната на гръцките алхимици в Александрия още през първи век след Христа. Китайците паралелно също са дестилирали алкохол през 1-ви и 2-ри век. Арабите научили от гърците процеса и сериозно го осъвършенствали. Легендарният персийски учен Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази е в основата на познатия ни дестилационен процес(в днешно време на алкохола не се гледа с добро око в този регион;).

Най-ранния официален запис съдържащ „уиски“ се намира в данъчен документ от 1494 г. Очевидно крал Джеймс IV обичал уискито, защото поръчал уиски от някой си Джон Кор(вероятно монах на свободна практика), който имал нужда от „Осем топки малц за да направи aqua vitae“. Едно пояснение: уискито може и да не е било за пиене! По това време, то е използвано за алхимични и медицински нужди – тогава това не е било просто оправдание. Най-ранните уискита са били дестилирани най-вероятно от ейл или бира. Те не са били отлежали изобщо и затова са имали вкус по-скоро на водка, а не на истинско уиски.

В настоящето, уиски се произвежда по целия свят. Можете да намерите уиски дестилерии в Шотландия, Ирландия, Уелс, Корнуол, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Дания, Холандия, Белгия , Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Швеция, Финландия, Испания, Турция, Индия, Пакистан, Южна Корея, Тайланд, Япония, Тайван, Уругвай, Бразилия, Венецуела и дори Южна Африка.
Стар магазин за whisky

Най-ранните известни записи на галик (старият език, говорен в Шотландия и Ирландия) споменават малцово уиски като „Uisgebaugh“. Това име еволюира с течение на времето до „Uisge Beatha“, свързано с латинската фраза „Aqua Vitae“. Онези от вас, които имат подходящо образование, знаят че това се превежда като „водата на живота“. Тук е добро място да споменем, че тази „вода на живота“ може лесно да се превърне във „вода на смъртта“, ако комбинирате пиене и шофиране на кола в съвременния свят.

За щастие, все още не е имало автомобили през 1494… Вместо това, са използвани много по-традиционни методи за убиване – като алхимия, сифилис или мечове.

Следва продължение…