Whisky.bg става домакин на Whiskeytemple.blogspot.com!

Имаме удоволствието да ви представим една отдавна чакана колаборация между whisky.bg и човекът, който стои за уиски блога whiskeytemple.blogspot.com – Влади Георгиев.

 

Влади, ако не е единственият уиски блогър в България, със сигурност е най-популярният, ентусиазираният и продуктивният.

 

Освен безбройните му ревюта в блога му можем да видим и страхотни снимки, които прави сам.

 

 

Ще публикуваме някои от ревютата му и при нас с незначителни съкращения.

 

Започваме с прекрасното Glendronach 18 Year Old , което все още предлагаме на нашите клиенти, но побързайте, защото няма да е налично още дълго време.

Пътуването ми до Букурещ ме зареди с приятни предколедни емоции. Готини хора, приятно време и непознат град – какво друго ни трябва, за да бъдем поне малко по-усмихнати и щастливи. Може би и глътка-две вкусно уиски, което да опитате със споменатите готини хора. Такова е Glendronach 18 y.o. single malt.

Уискито, което опитах носи името на основателя на марката – Джеймс Алърдайс. Същият този Алърдайс, който посетил Единбург, за да промотира уискито и след като говорил с не един или двама търговци разбрал, че усилията му ще останат напразни, тъй като навсякъде офертата му била отклонявана.

И така г-н Алърдайс се запътил към хотела си. По пътя си бил срещнат от няколко “дами на нощта”, които поискали почерпка в някой бар. Алърдайс предложил собственото си уиски и след много глътки спътничките му разнесли мълвата за качествената напитка, която предлага.

И така марката добила първите си фенове. Слава богу, аз не се нуждаех от нуждите на труженички като тези от историята, за да успея да опитам тази вкусотия. Попадайки в бар Св. Патрик разбрах, че съм на правилното място и след като дегустирах 23-год. Balblair се насочих към 18-год. Глендронах.

От снимките виждате какъв наситен цвят предлага напитката. Тя отлежава в бъчви от шери олоросо, на което се дължи и богатия му тъмен цвят, който не е подправян с карамел. Течността не е и студено филтрирана. Алкохолният и градус е 46%.

Ароматът е нещото, на което отдавам по-голямо значение. Тук той е силно повлиян от шерито, с нотки кленов сироп, тъмни сушени плодове, ванилия, стафиди и доза пикантност. С вода открих и сушени сливи.

Вкусът е пикантен, шери, леко маслен, нотки мадейра, коледен сладкиш и стафиди. С вода се открои шерито, ванилията и се появи приятна сладост.

Финал – среден, маслен сладкиш, цитрус, сладост, леко препечен, стипцив. С вода се появиха нотки вишни и слаба нотка “торф” /асоциация с опушеност, идваща навярно от шери бъчвата/.
Оценка: 89-90/100.

Всички снимки в материала са собственост  на Владимир Георгиев и са обект на авторски права.

Оригиналният текст можете да прочетете тук