Кои са Bimber

Ако сте запален уиски любител, няма как да не сте чували за една от най-обсъжданите и тренди дестилерии в последните няколко години – лондонската Бимбър. Ако пък не сте толкова запален, но искате да научите как от горите в Полша може да почнеш да дестилираш супер качествено уиски в Англия, то тази статия ще ви е интересна.

Героят на тази история е Дариуш. Както знаем в Полша имат дълга история на дестилирането на водка от всичко възможно, включително картофи, и семейството на Дариуш не прави изключение. Дядо му и баща му имат собствен дестилационен казан и години наред в него варят паленка, полска ракия, която досущ като нашата може да се направи от всеки плод със захар в него. Дариуш е попил този занаят от роднините си и именно това е основата на името на дестилерията Бимбър. Бимбър на полски е домашен алкохол или мууншайн.

Само че дестилатите на Бимбър нямат нищо общо с пърцуците на бащата на Дариуш, а се отличават с изключително качество. Но затова след малко.

Историята на Bimber

Дариуш и неговият бизнес партньор eмигирират в Лондон и успяват да създадат успешен бизнес в икономическия център на Европа. Но мечтата за собствена дестилерия била жива.

И така те намират подходящо място в Западен Лондон и през 2015 стартират своя проект. След една година в усилена работа за събиране на нужното оборудване и разрешителни първо правят опит с джин и водки с плодов вкус, докато през май 2016 дестилират първото си уиски.

Всъщност опита с различните алкохоли не е просто експеримента, защото техните класически Londond Dry Gin и уникална водка печелят много награди още с излизането си и заради перфектното си качество започват да взимат дял в лондонските барове за сметка на мейнстрийм брандовете на големите компании. Така с този успех успяват да финансират дългосрочната си цел – сингъл малц уиски.

Лондон е икономически и културен световен център, сам по себе си огромен пазар, и въпреки това в него не е произведено нито едно сингъл малц уиски от 1905-а година, когато затваря Lea Valley Distillery. Това има и позитивна страна, реално няма изграден стандарт за английско уиски.

От Bimber нямат желание да се конкурират с ирландските и шотландски производители, тяхната амбиция е да създадат качествен крафт английски сингъл малц, използвайки местните съставки и залагайки на следене на целия процес плюс използването на класически методи и модерни технологии в производството.

Дестилерия Бимбър

Както споменахме Bimber е микро крафт дестилерия, особено на фона шотландските си събратя. Имат едно единствено помещение и няма отделни зали за различните дейности. Използват локални производители на ечемик и класическия подов метод за малцуване на зърното, за да достигнат наистина супер качествен малц.

Капацитета им е 50-60 хиляди литра годишно и затварят само по едно буре на ден. Седемте им ферментационните казани са дървени от американски дъб, също нещо рядко използвано вече във все по-механизираните процеси на създаване на уиски. Ферментират по 7 дни за по-добра естерификация.

Дестилационните им казани са кръстени с имена от гръцката митология – Дорида , една от окенаидите, и Астрея, богиня на справедливостта. Лека заигравка, която показва вниманието им към детайла. Направени са по тяхна спецификация в Португалия и са уникални. Нагряват ги по класическия начин с директен огън, а не с пара. Двата медни дестилатора вадят по около 240 литра на ден на 72% алкохол, който разреждат до 63.5%.

В заключение можем да кажем, че това е една изключително интересна дестилерия със страхотен микс от традиция и новаторство. Неслучайно сингъл касковете, които са пуснали до този момент, веднага след излизането си покачват цената си двойно.

С гордост можем да съобщим, че ще ние от whisky.bg имаме възможност да предложим и първият сингъл каск специално затворен и бутилиран за България, както и други интересни предложения от Bimber.

Всички снимки в материала са собственост на Филип Анастасиу и са обект на авторски права.