Българско сингъл малц уиски
Последните десет години уиски културата в България се разви с огромни темпове. На нашия пазар са достъпни бутилки от почти всички шотландски и ирландски дестилерии, както и от много екзотични дестинации като Тайван, Австралия, Индия и дори съседна Румъния. Това, което винаги ни е липсвало, е българско сингъл малц уиски.
Уискито
Ето че тази ниша беше запълнена от едни от най-разпознаваемите производители на ракиени дестилати – дестилерия „Исперих“ и техният сингъл малц „Isperitus“. Името идва от комбинацията на българското „Исперих“ и латинското „Спиритус“ или дух.
Първият български сингъл малц отлежава три години в екс-бърбън бъчви и финишира в такива от ром. Идва на 43% без добавени оцветители и студена филтрация. Бутилката е елегантна и малко напомня гарафа или характерните фасети на „Хибики“. Всеки етикет идва с уникалния номер на бутилката от първия реализиран бач.
Дестилерията
Дестилерията стартира през далечната 1997 година с производство на плодови ракии за Швейцария. С времето построяват изба за отлежаване с над 500 бъчви и закупуват няколко медни казана, като най-големият е 6 тонен.
След успешното налагане на ракиите на „Исперих“ и множеството експерименти с различни плодове (някои екзотични като арония, бъз и дива круша), се стига до идеята на вече покойния собственик Орхан Муса да дестилира българско сингъл малц уиски.
Започва да търси начини да осъществи тази си идея, като се свързва с технолози от Германия и Италия.

Малц и дестилация
Проблемите обаче не са малко. Оказва се, че необходимото оборудване за малцуване на ечемик (накисване, покълване и сушене) и майшуване (разграждане на високомолекулните вещества в малца чрез поддържане на определени температури) не е по силите им за внедряване в този момент.
Известен факт е, че до един момент процесите за производство на бира и уиски съвпадат, затова от „Исперих“ се обръщат към малка българска пивоварна. Заедно начертават план за подбора на малца, режима и температурата на озахаряване и филтрацията на мъстта.
След това малцуваната мъст се пренася в тяхната дестилерия за ферментация, дестилация и отлежаване. Дестилацията се извършва в медни казани с медни колони, които могат да бъдат поточни, но и да се включват и изключват. Използвайки тези възможности и чрез автоматизация и дигитално управление, се постига много добър контрол и страхотни възможности за регулиране на процеса на дестилация.

Водата
Знаем, че водата има голямо значение за създаването на качествен уиски дестилат. Неслучайно всички дестилерии се строят до добър водоизточник. Водата за направата на първия български сингъл малц не прави изключение. Тя идва от собствен водоизточник с дълбочина 900м и е с изключителни природни качества, като единствено има нужда от омекотяване.
Бъчвите
И все пак за характера на доброто уиски над 70% от влиянието оказва бъчвата, в която то отлежава. Тук главният дестилър и управляващ директор на дестилерия „Исперих“, Баръш Муса, наистина е вложил много.
Българскят сингъл малц „Isperitus“ отлежава задължителните три години в бурета от американски дъб с последно съдържание на подсладено вино, което почти няма ефект върху него, защото бъчвите се деконструират, пристъргват и обгарят на температурен режим и продължителност, определени от опитния бъчвар Николай Атанасов.
Финиширането пък става в бъчви от ром от меласа от захарна тръстика, който също е експериментално дестилиран през 2020 година от дестилерията. Ромът преминава през множество различни бъчви и става все по-тежък и интересен. Идеята е в бъдеще да бъде бутилиран и предложен на любителите в България.
Бъдещето
„Isperitus“ е само началото в производството на български сингъл малц от дестилерията. От 2021 година те не пропускат да дестилират и увеличават количествата, които отлежават в тяхната изба. Екстракционните процеси в България, заради умерения климат, са доста по-интензивни в сравнение със северните страни и уискито се развива доста по-бързо в бъчвите. Така че скоро можем да очакваме нови уиски изненади.
В заключение можем да кажем, че сме развълнувани от първия сингъл малц на нашия пазар. Нарочно не даваме персоналното си впечатление, а оставяме всеки да пробва и да създаде свое, но определено твърдим, че като първи опит е впечатляващо и много по-добро от редица други традиционни предложения на пазара. Надяваме се това да даде тласък на индустрията и тя да става по-смела и за в бъдеще да видим още различни български уиски предложения.
Вече имаме четвърти и пети бач с лимитирани уискита финиширащи с бъчви от десертно италианско вино Марсала и френски първокласен коняк.
През 2025 пък излезнаха Исперитус Шери Каск Финиш, който финишира за 6 месеца в първокласни Олоросо бъчви и Исперитус Ръжено Уиски, което е страхотен български експеримент с отлежаването в редките бъчви от Странджански дъб и черница.