За контакти с нас: 0887 316021

Що е то „ангелски дял“?

angels-share

Уискито е божествено питие, но какво представлява „angel’s share“ или „ангелски дял“?

Както добре е известно, уискито отлежава в дъбови бъчви. Дървото е и главният виновник за цвета и вкуса на крайния продукт.

Но това си има определена цена. Дървените бъчви са и причината за загубата на около 2% година от отлежаващия дестилат.
Именно това наричаме „ангелски дял” – уискито, което се изпарява през порите на дървото.

Процентът се изпарява с повишаването на температурата в склада, в който отлежава. Затова в някои държави с по-топъл климат, като Индия, той достига до 12% на година. Уискитата в тези държави са много по-млади от колкото в Шотландия, например. Една година отлежаване в Индия се равнява на три на Острова.

 

Тази загуба може да не изглежда голяма, но като се има предвид, че за да се нарече един дестилат уиски, трябва да преседи минимум три години в бъчвата, а често пъти е много повече, то тогава се получава една сериозна загуба на продукт.

 

Да вземем за пример дестлиерията Гленфидих (Glenfiddich). Те имат на склад приблизително 125 милиона литра уиски в различен процес на отлежаване. 2% от 125 милиона са 2,5 милиона литра. Това е доста уиски за тези ненаситни ангелчета:)

 

Тези цифри са увеличават значително, когато говорим за уискита отлежавали по 25 години и повече години.

Разбира се от „ангелският дял” има и ползи. Той ни показва ясно, че уискито си взаимодейства с въздуха и това оказва влияние на неговия ароматен профил като готов продукт.

 


Но като имаме „ангелски дял”, не е ли логично да имаме и „дяволски” такъв? Имаме разбира се. Това е течността, която се просмуква в дървото през годините.

 

Този термин е създаден от дестилерията Джим Бийм при представянето на техния Devil’s Cut Bourbon и въпреки, че е по-скоро маркетингов ход в него има логика.

 

А самият продукт е много интересен, защото е бленд от 6 годишен бърбън с течността извлечена от дървото чрез впръскване на вода.

 

Ето, че те са измислили как да спасят „дяволския дял”, сега остава да намерят решение как да върнат и „ангелския”:)

По материал от http://www.greatdrams.com/