За контакти с нас: 0887 316021

Що е то „ангелски дял“?

angels-share

Уискито е божествено питие, но какво представлява „angel’s share“ или „ангелски дял“?

Както добре е известно, уискито отлежава в дъбови бъчви. Дървото е и главният виновник за цвета и вкуса на крайния продукт.

Но това си има определена цена. Дървените бъчви са и причината за загубата на около 2% година от отлежаващия дестилат.
Именно това наричаме „ангелски дял” – уискито, което се изпарява през порите на дървото.

Процентът се изпарява с повишаването на температурата в склада, в който отлежава. Затова в някои държави с по-топъл климат, като Индия, той достига до 12% на година. Уискитата в тези държави са много по-млади от колкото в Шотландия, например. Една година отлежаване в Индия се равнява на три на Острова.

 

Що е то "ангелски дял"?

Тази загуба може да не изглежда голяма, но като се има предвид, че за да се нарече един дестилат уиски, трябва да преседи минимум три години в бъчвата, а често пъти е много повече, то тогава се получава една сериозна загуба на продукт.

 

Да вземем за пример дестлиерията Гленфидих (Glenfiddich). Те имат на склад приблизително 125 милиона литра уиски в различен процес на отлежаване. 2% от 125 милиона са 2,5 милиона литра. Това е доста уиски за тези ненаситни ангелчета:)

 

Тези цифри са увеличават значително, когато говорим за уискита отлежавали по 25 години и повече години.

Разбира се от „ангелският дял” има и ползи. Той ни показва ясно, че уискито си взаимодейства с въздуха и това оказва влияние на неговия ароматен профил като готов продукт.

 

Що е то "ангелски дял"?
Но като имаме „ангелски дял”, не е ли логично да имаме и „дяволски” такъв? Имаме разбира се. Това е течността, която се просмуква в дървото през годините.

 

Този термин е създаден от дестилерията Джим Бийм при представянето на техния Devil’s Cut Bourbon и въпреки, че е по-скоро маркетингов ход в него има логика.

 

А самият продукт е много интересен, защото е бленд от 6 годишен бърбън с течността извлечена от дървото чрез впръскване на вода.

 

Ето, че те са измислили как да спасят „дяволския дял”, сега остава да намерят решение как да върнат и „ангелския”:)

По материал от http://www.greatdrams.com/

0 отзива

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Проверка * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.